Hoeveel geld heb jij in je portemonnee zitten? Hoe vaak betaal jij nog iets met contant geld? Als iemand die je kent geld van je leent, verwacht je dan dat deze het cash terugbetaalt, of stuur je gewoon een Tikkie? De kans is groot dat je steeds minder vaak munten en briefjes in je handen hebt. Van de meeste eurobiljetten zal je zelfs niet eens direct uit je hoofd weten welke kleur ze hebben en wat erop afgebeeld staat. Betekent dat dat we op weg zijn naar een samenleving waarin we niet langer gebruik maken van contant geld, of zal het niet zo’n vaart lopen?
We raken het steeds minder vaak aan
De kans is heel klein dat je in de afgelopen jaren al het geld dat je bezit ook echt in je handen hebt gehad. Voor de meeste mensen geldt dat zij al op jonge leeftijd een bankrekening openen, en hier steeds meer hun betalingen mee gaan verrichten. Krijgen kinderen op jonge leeftijd vaak hun zakgeld nog in muntjes, de meeste tieners geven toch echt de voorkeur aan een bedrag op hun rekening. De meeste dragen niet eens meer een portemonnee bij zich; een bankpasje dat ze in het hoesje van hun telefoon bewaren, meer hebben ze qua geld niet nodig.
We hebben steeds minder vaak contant geld in onze portemonnees zitten en hebben het vaak zelfs niet of nauwelijks in huis. We zijn steeds meer gewend geraakt om onze betalingen via onze bankpas of digitaal te laten verlopen.
Gaan we er afscheid van nemen?
Alhoewel we steeds minder met contant geld bepalen, lijkt het moment waarop we er definitief afscheid van gaan nemen nog niet nabij te zijn. Ons hele monetaire systeem is nu eenmaal gebaseerd op geld dat fysiek bestaat, en meer is dan een getal op een scherm.
Toch wordt al steeds meer duidelijk dat het misschien wel zou kunnen, een betalingssysteem zonder munten en briefjes. In de wereld van het crypto geld is dat namelijk al jarenlang het geval. Je kent de cryptovaluta misschien het best van de Bitcoin, de bekendste en ook eerste munt die op deze manier werkte. Inmiddels bestaan er talloze, en ze hebben een belangrijk kenmerk gemeen: er bestaan geen munten of briefjes van. Je tegoed staat simpelweg in je digitale wallet en dit fysiek opnemen bij een bank kan niet. Sterker nog: er bestaan niet eens banken in dit systeem! Om je cryptogeld weer in handen te krijgen zal je het eerst via je broker om moeten zetten in euro’s, die op je bankrekening worden gestort. Vanaf daar kun je het opnemen. Maar of je hier behoefte aan hebt? Dat digitale geld werkt stukken gemakkelijker, toch?