Veel mensen worden jaarlijks verrast door zorgkosten die ze niet aan zien komen: in 2019 betaalde acht procent van de Nederlanders maar liefst 750 euro aan onverwachte zorgkosten. Dit heeft vaak te maken met zorg die onder het vrijwillig eigen risico valt of waar je een eigen bijdrage voor moet betalen. Gelukkig is de oplossing simpel: als je weet wat er wel en niet door je zorgverzekering wordt gedekt kom je niet zo snel voor zulke verrassingen te staan.
Zorgkosten die altijd worden vergoed
Voor bepaalde zorg hoef je nooit je portemonnee te trekken, welke polis of dekking je ook hebt. Voor deze zorgkosten betaal je ook geen eigen risico of een eigen bijdrage. Ze worden dus altijd volledig vergoed door je ziektekostenverzekering.
Dit geldt voor:
- Een bezoek aan je eigen huisarts.
- Kraamzorg of verloskundige zorg.
- Zorg uit je aanvullende verzekering (mits je aanvullend verzekerd bent).
- Tandartskosten voor verzekerden jonger dan 18 jaar.
- Hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg.
- Nacontrole van een levende orgaandonor (nier- of levertransplantatie) tot 3 jaar na de ingreep.
- Ketenzorg: dit is zorg waarbij verschillende zorgaanbieders samenwerken (denk aan diabetesbehandelingen).
- Wijkverpleging.
- Zorg voor verzekerden tot en met 17 jaar.
Zorgkosten die je zelf moet betalen
Voor bijna alle andere zorg moet je dus wel eerst eigen risico en/of een eigen bijdrage betalen, óók als de zorg vergoed wordt door je basisverzekering. De zorgkosten worden namelijk pas vergoed als je je eigen risico opgemaakt hebt.
Voor deze zorg wordt altijd eerst aanspraak gemaakt op je eigen risico:
- medicijnen
- medische hulpmiddelen
- tandheelkunde
- ziekenhuiszorg
- fysiotherapie
- spoedeisende hulp
- ambulanceritten
Eigen risico
In 2021 heeft iedereen een verplicht eigen risico van 385 euro. Om op de zorgpremie te besparen kiezen sommige mensen ervoor om hun eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit kan in stappen van 100 euro, tot een vrijwillig eigen risico van maximaal 885 euro.
Als je weinig zorgkosten maakt, kan dit voordeliger voor je zijn. Maar als je wél voor onverwachte zorgkosten komt te staan, moet je een groter bedrag zelf betalen. Overweeg deze optie daarom alleen als je weinig zorg nodig denkt te hebben en genoeg reserves hebt om eventuele onverwachte zorgkosten op te vangen.
Eigen bijdrage
Hou er rekening mee dat er in bepaalde gevallen ook sprake kan zijn van een eigen bijdrage. Soms betaal je zelfs zowel eigen risico als een eigen bijdrage. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde medicatie.
Conclusie
Als je gebruik wil maken van zorg of nieuwe geneesmiddelen check dan altijd eerst hoeveel eigen risico je nog open hebt staan. Als je dit op hebt gemaakt worden je zorgkosten waarschijnlijk gedekt, tenzij er een eigen bijdrage geldt. Check ook of je zorgverlener een contract heeft met je verzekeraar. Zo niet, dan worden je kosten slechts deels vergoed, óók als je eigen risico al op is.